Punajuurta ja salmiakkia? Hel Yes!

English summary at the end of this post.

Tapahtumapaikka: Varastohalli Lontoon Islingtonissa. Aika: Keskiviikko 29. syyskuuta, klo 19.

Me suomalaiset ollaan kuulkaa aika jänniä eksentrikkoja, ainakin jos Lontoon design-viikoille pamahtaneen Hel Yes! -ravintolan vastaanotosta voi mitään päätellä. Täkäläiset lehdet ja verkkosaitit ovat olleet intona pop-up -ravintolan sisustuksesta ja eksoottisesta ruoasta. Hehkutus ei ole suinkaan vailla katetta.

Ilmiinnyimme isosiskoni ja kumppanini M:n kanssa paikan päälle hiukan etuajassa. Meidät otti vastaan tämä:

Suomi-neito

Seuraavaksi kohtasimme keittiömestari Antto Melasniemen, joka on monelle tuttu joko Kuurna- ja Ateljé Finne -ravintoloistaan Helsingistä tai sitten siitä, että hän soitti muinoin koskettimia HIM:issä. Hän sanoi ystävällisesti moi.

Onneksi olin hyvissä ajoin tajunnut varata pöydän vain kaksi viikkoa toimivasta Suomi-raflasta, sillä illat varattiin loppuun huippuvauhtia. Ensi viikonlopun jälkeen ravintolasta ovat jäljellä enää tyhjät Lapin Kulta -laatikot. Tekisi mieli ehdottaa Melasniemelle pysyvän haarakonttorin avaamista Lontooseen. Kyllä tässä metropolissa riittää asiakaskuntaa vielä yhdelle uudelle etniselle suuntaukselle.

Ruokaa odotellessamme nautimme marjaisat koskenkorva-smoothiet. Aivan käsittämättömän hyvä drinkki tämä Purple Lumi. Yhdistettynä vanhaan suomalaiseen tanssimusiikkiin drinksu aiheutti sekä minussa että jo vuosikaudet Lontoossa asuneessa sisaressani haikeita koti-ikävän puistatuksia.

Alkupalaksi söin parasta koskaan maistamaani punajuurta. En saata arvata, millä juures oli maustettu, mutta se suli suussa hapankerman ja tillin kanssa. Pääruoaksi tilasin metsäsieni- ja juureshöystöä. Maukkaiden ainesten yhdistelmän kruunasi joku meille tuntematon yrtti, joka maistui metsälle ja puolukalle. M:lle selitimme, että hänen ruokansa on nimeltään Jansson’s Temptation – jostain syystä lista oli vain englanniksi, ilman perinteisiä ruokalajien nimiä.

Jälkiruoaksi kaikki kolme valitsivat salmiakkivanukkaan, tai miksi sitä nyt kutsuisi. Hyvää oli sekin.

Sisustus ja kynttilänvalo tekivät varastohallista tunnelmallisen, lämpimän tilan. Avonainen, vain hyllyin muusta tilasta eristetty keittiö on sekin osa sisustusta. Kokkeja ympäröivät puiset laatikot pullollaan juureksia, sieniä, Lapin Kultaa (yksi tapahtuman sponsoroijista).

Klaus Haapaniemen kankaat, Alvar Aallon tuolit ja klassikkoastiat tekivät Suomi-kokemuksesta täydellisen. Astiat oli kuulemma hankittu viime kesänä Melasniemen Helsingin-ravintoloissa siten, että vanhan Arabian tai Iittalan lasin tai lautasen tuonut sai ilmaisen aterian.

Saimme aikaiseksi melkoisen laskun. Kun tuli maksun aika, laskussa oli yllärinä mukana reilun 16 punnan palvelumaksu. Se tuntui hiukan suurelta tipiltä jo valmiiksi kirpaisevan summan päälle, ja kun maksu kerran oli vapaaehtoinen, vähensin sen puoleen maksaessani kortilla. Hiukan myöhemmin tarjoilija pahoitteli siskolleni, että olimme pettyneitä. Ilmeisesti pihistely antoi väärän signaalin. Hel No!

English summary: Went to the Finnish pop-up restaurant (Hel Yes!) in Islington last night. Felt a bit homesick and nostalgic. Realised that Finnish eccentricity can be hip and cool in London. Besides, Finnish food is really tasty! Don’t you listen to that Italian twat.

Advertisements

About Johanna Vehkoo

Journo, speaker, fact-checker. Formerly Visiting Scholar at Wilson Center, Washington DC, and Fellow at the Reuters Institute for the Study of Journalism, Oxford University. Wrote a book about the future of quality journalism. Founder of award-winning startup Long Play. Blogs in both Finnish and English.
This entry was posted in Design, Suomi Finland Perkele. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s