Suomen ensimmäinen digitaalinen kulttuurilehti ilmestyi

(Sorry – this post is in Finnish as it is about a new Finnish digital magazine.)

Nyt kuulkaa kaiken nähnyt kulttuuritoimittaja herkistyy. Suomen Turussa, kulttuuripääkaupungissa, on perustettu uusi digitaalinen kulttuurilehti Illuusio. Nettisivut avattiin eilen sunnuntaina.

Illuusio on tablet-tietokoneille suunniteltu aikakauslehti, josta ilmestyy myöhemmin myös maksullinen verkkoversio. Toistaiseksi lehteä saa Applen iTunes-kaupasta.

Painopiste on nousevissa ja nuorissa taiteilijoissa, uusissa ilmiöissä, marginaaleissa ja valtamedioiden katvealueilla, klassikoita, vakiintuneita tekijöitä ja kritiikkiä unohtamatta. Ensimmäinen numero ilmestyi helmikuussa, seuraavat numerot ilmestyvät vuoden 2011 huhtikuussa, kesäkuussa, elokuussa, lokakuussa ja joulukuussa.

Ja totisesti: marginaaleissa ja katvealueilla ollaan, ja siinä tämän kulttuuritoimittajan herkistymisen syy. Illuusio uskaltaa kirjoittaa fiksusti aiheista, jotka eivät useimpien sanomalehtien sivuille kelpaa. Elitismiä, sanoo uutispäällikkö. Virkistävää, sanoo kulttuuritoimittaja.

Sain ensimmäisen numeron pdf:n ystävältäni Kimmolta, joka on suunnitellut Illuusion verkkosivut. Pdf ei toki näytä samalta kuin oikea iPad-versio, mutta kyllä siitä jonkinlaisen käsityksen saa.

Illuusion juttuaiheita ovat muun muassa performanssi ja käsiterunous. Savukeidas-kustantamon Ville Hytösen, Vappu Rossin ja Palefacen eli Karri Miettisen kolumnit voi myös kuunnella. Performansseja voi katsoa videolta.

Juuri Puupäähatulla palkittu Tommi Musturi kirjoittaa, että suomalaisen sarjakuvan menestys on pelkkä kupla: nykysarjakuvalle ei riitä lukijoita eikä tekijöille liksaa. Näin siitä huolimatta, että suomalainen sarjakuva todella on poikkeuksellisen korkeatasoista.

Koska en ole ennustaja vaan journalisti, en osaa aavistella, riittääkö Suomessa tarpeeksi maksavia lukijoita digitaaliselle kulttuurilehdelle. Toivon, että riittää. Illuusion ensimmäinen numero on rohkea avaus. Tilausta tälle on, sillä Illuusio paikkaa sanomalehtien alati kutistuvaa kulttuuritarjontaa.

Advertisements

About Johanna Vehkoo

Journo, speaker, fact-checker. Formerly Visiting Scholar at Wilson Center, Washington DC, and Fellow at the Reuters Institute for the Study of Journalism, Oxford University. Wrote a book about the future of quality journalism. Founder of award-winning startup Long Play. Blogs in both Finnish and English.
This entry was posted in Journalism, Suomi Finland Perkele. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s