Datajournalismi saapui Suomeen

Unohtui aikanaan linkittää tähän Journalistin kolumniin, jonka taannoin kirjoitin datajournalismista ja avoimen datan puutteesta Suomessa. Kolumnin julkaisun jälkeen Hesari on ottanut lisää etumatkaa muihin uutistaloihin. Suomen ensimmäinen toimittajien ja ohjelmoijien “hackathon”, HS Open, järjestettiin Sanomatalossa 14. maaliskuuta.

Tapahtuman vetäjä, kulttuuritoimittaja Esa Mäkinen käy läpi päivän tuloksia täällä ja täällä:

Lehden näkökulmasta päivä oli iso menestys. Koodareiden, toimittajien ja graafikoiden yhteisestä ideapajasta syntyi toistakymmentä toimivaa prototyyppiä datan jatkokäytöstä.

Ei Hesari sentään ihan yksin ole kokeiluineen. Ylen Beta on kiinnostava alusta, jossa vanha kunnon Yleisradio testaa uusia ideoita. Tämä interaktiivinen työttömyystilasto on juuri sitä datajournalismia ja tiedon visualisointia, vaikka ei olekaan visuaalisessa mielessä erityisen kiinnostava. Idea on nyysitty New York Timesilta, minkä tekijät auliisti myöntävät ja linkittävät alkuperäiseen juttuun.

Advertisements

About Johanna Vehkoo

Journo, speaker, fact-checker. Formerly Visiting Scholar at Wilson Center, Washington DC, and Fellow at the Reuters Institute for the Study of Journalism, Oxford University. Wrote a book about the future of quality journalism. Founder of award-winning startup Long Play. Blogs in both Finnish and English.
This entry was posted in Data journalism, Suomi Finland Perkele and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Datajournalismi saapui Suomeen

  1. Kari Haakana says:

    Kiitoksia beta.yle.fi:n mainitsemisesta. Avoimen datan ja datajournalismin suhteen mainitsisin myös Aselaki-keissin (http://beta.yle.fi/#aselaki), jossa kerättiin eduskunnan valiokunneille annettuja lausuntoja, joita ei normaalisti webissä julkaista.

  2. Pingback: Tiedonlouhinnasta « Sorvipenkki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s