Lue Journalismikritiikin vuosikirja verkossa

Hop! Journalismikritiikin vuosikirja tipahti varsin kirjanomaisena postiluukusta, joten muistui mieleen mainostaa sitä täälläkin. Mukana on juttuni The Guardianin tavasta tehdä journalismia yhteistyössä lukijoiden kanssa. Esimerkkitapauksena on lehden palkittu toimittaja Paul Lewis, joka käyttää crowdsourcingia tutkivan journalismin työkaluna.

Tekstin melkoisesti pitempi versio tulee syksyllä ilmestyvään kirjaani luvuksi numero viisi.

Koko vuosikirjan voi ladata pdf:nä täältä. Ensin kannattaa lukea Hesarin arvostelu. Siteeraan tässä Teemu Luukan kritiikin loppua ihan vain osoittaakseni, kuinka kauas perihämäläisestä vaatimattomuudesta voi päästä, kun viettää puolitoista vuotta Oxfordissa:

Vuosikirja on hyvä muistutus siitä, kuinka paljon tehokkaampi journalistinen tyyli voi olla myös ajatusten herättäjänä kuin näennäistieteellinen pohdiskelu. Johanna Vehkoon juttu Guardianin tavasta työskennellä verkossa yhdessä kansalaisten kanssa on kirjan mielenkiintoisimpia.

Guardianin lähtökohta on avoimuus, eli toimitus paljastaa, mitä se tutkii ja houkuttelee sosiaalisessa mediassa liikkuvat auttamaan paljastuksissa.

Kirjoituksen loppupäätelmä on, että avoin joukkoäly on usein paljon tehokkaampaa kuin toimittajien itsenäinen puurtaminen, mutta ammattitoimittajaa se ei korvaa.

“Luottamus on tässäkin avainsana”, lehden reportteritiimin vetäjä Paul Lewis sanoo.

Advertisements

About Johanna Vehkoo

Journo, speaker, fact-checker. Formerly Visiting Scholar at Wilson Center, Washington DC, and Fellow at the Reuters Institute for the Study of Journalism, Oxford University. Wrote a book about the future of quality journalism. Founder of award-winning startup Long Play. Blogs in both Finnish and English.
This entry was posted in Journalism, Journalismin tulevaisuus, Suomi Finland Perkele. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s