Huijaus.com

Törmäsin tänään mielenkiintoiseen verkkosivustoon nimeltään Sisallontuotanto.com. Se on löytänyt markkinaraon: monenmoiset nettisivut tarvitsevat sisältöä, mutta eivät halua maksaa siitä juuri mitään. Epätoivoisia skribenttejä taas on työttömänä vaikka millä mitalla. Siispä kysyntä kohtaamaan tarjonta, tähän malliin:

Image

Palkkiot ovat siis hulppeat. Mutta entä missä tekstit julkaistaan? Sitä ei sivustolla kerrota. Toki luvataan, ettei kirjoittajan nimi tule näkyviin. Se on huojentavaa. Kirjoitusohjeet lyövät vertoja Journalistin ohjeille, mitä nyt ovat hieman tiivistetyt:

Image

Ajattelin kysyä bisneksen pyörittäjältä, missä juttuja julkaistaan ja millaista kokemusta hän edellyttää kirjoittajilta. Voisiko hän kenties kertoa myös omista taustoistaan, sillä sivustolla ei ole hänelle minkäänlaisia yhteystietoja, saati esittelyä.

Katsotaanpa, kuka sivuston omistaa.

Image

Tapani Haukisalo. Internet-yrittäjäksi hän on yllättävän irrallaan toimintaympäristöstään. Hakukoneet eivät löydä hänestä mitään muita jälkiä kuin tämän Sisallontuotanto.com-sivuston. No, mutta onhan noissa whois-tiedoissa puhelinnumero.

Mutta voi! Numerosta ei vastata. Eipä sen kai niin väliksi, sillä Eniron hakupalvelun mukaan puhelinnumero kuuluu äänekoskelaiselle kuljetusfirmalle, ei mysteerimies Tapani Haukisalolle.

Advertisements

About Johanna Vehkoo

Journo, speaker, fact-checker. Formerly Visiting Scholar at Wilson Center, Washington DC, and Fellow at the Reuters Institute for the Study of Journalism, Oxford University. Wrote a book about the future of quality journalism. Founder of award-winning startup Long Play. Blogs in both Finnish and English.
This entry was posted in Journalism, Suomi Finland Perkele. Bookmark the permalink.

5 Responses to Huijaus.com

 1. Vähän taustaa tuosta Sisallontuotanto.comista. Tämä on hieman pitkä, anteeksi, sillä avaan hakupolut.

  1) Ensin haku osoitteen omistajasta. Pidän Who.is-palvelusta: http://who.is/whois/sisallontuotanto.com. Saitin omistajaksi nimetään “Tapani Haukisalo”. Osoite ja puhelinnumero vaikuttavat keksityiltä. Osoitteessa Mannerheimintie 95 on koirapuisto.

  2) Google-haku Tapani Haukisalo tuo vain pari hittiä. Onnekkaasti mukana on Uuden Suomen vanha artikkeli, jota nimimerkki “Haukisalo” kommentoi. (Onnekasta siis se, että sivulla sattuu olemaan myös nimi Tapani mutta jossain toisessa yhteydessä.) http://www.uusisuomi.fi/comment/296137#comment-296137

  3) Nimimerkki “Haukisalo” nostaa esiin pikavippivertailupalvelun Rahaton.com: http://who.is/whois/rahaton.com – tällä kertaa osoitteen omistaja ei kerro mitään uutta, umpikuja.

  4) Rahaton.comin kotisivulla http://www.rahaton.com/ mainitaan kuitenkin toinen vippivertailu: http://www.lainoja.fi/ Tämä on mainio käänne, sillä .fi osoitteet ovat .com-osoitteita useammin sellaisia, joiden omistaja on helppo selvittää.

  5) https://domain.fi/s/FI/DomainNameSearch/Search kertoo, että Lainoja.fi:n omistaa Mousewell Oy:n “osasto” Sörnäisten Sähköinen Suoramarkkinointi. Kotipaikka Järvenpää.

  6) Haku Sörnäisten Sähköinen Suoramarkkinointi kertoo, että saavuimme perille: http://www.sosasu.fi/caset/ Tämä palveluhan on *aivan* kuin Sisallontuotanto.com, mutta aikuiseksi kasvaneena.

  PS. Kyllähän se nimikin sieltä löytyy, mutta jätän pieteettisyistä kertomatta.

  PS2: Ketju on looginen, mutta kyse voi silti olla sattumista tai kaveripiirin kepposista. Jos olisin journalisti, en uskaltaisi vielä laitta asiaa julki näillä tiedoilla.

 2. samooja says:

  En nähnyt kenenkään nimeä noilla sivuilla. Y-tunnus löytyy lomakkeesta, josko sitä kautta…

 3. Antispam says:

  Mousewell Oy on tunnettu roskapostittaja.
  http://mainsleaze.spambouncer.org/?p=2812

 4. @Konteksti says:

  Pidän erityisesti kohdasta 5, pitäisi itsekin noudattaa useammin. Mutta vakavammin ottaen: rinnastaisin “palvelun” mustikanpoimintaan puimurilla. Luotan siihen, että viestintää tarvitsevat tunnistavat laadun ja muistavat, että sisältö on oleellinen osa käyttöliittymää ja -kokemusta, eikä sitä varmastikaan kannata hankkia koirapuistosta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s