Mitä se Vehkoo oikein tekee Washingtonissa?

Puolet akateemisesta vierailusta takana, ja nyt jo tulee mieleen kirjoittaa omaan blogiin tästä aiheesta! Olen siis täällä Washington DC:ssa vierailevana tutkijana, perehtymässä faktantarkistukseen journalismissa. Vierailen Woodrow Wilson Centerissä, joka on “puolueeton tutkimuskeskus” ja ajatuspaja. Wilson Center sijaitsee Washingtonin hallinnollisen keskustan ytimessä, Ronald Reagan Buildingissa. (Se muuten on DC:n toiseksi suurin hallinnollinen rakennus, heti Pentagonin jälkeen – eksyn sen käytäville edelleen.)

IMG_20150327_144356

Kuvassa Kongressin kirjaston kupoli.

Wilsonissa majailee parhaillaan satakunta tutkijaa ja mielipidevaikuttajaa eri puolilta maailmaa. Meitä toimittajiakin on aika monta. Suurin osa tapaamistani journalisteista on täällä kirjoittamassa kirjaa.

Oma projektini sisältää haastatteluja, alan tutkimuskirjallisuuden lukemista ja kirjoittamista. Olen haastatellut mm. poliitikkojen puheita syynääviä faktantarkistajia (PolitiFactin perustaja ja nykyinen päätoimittaja, FactCheck.orgin päätoimittaja ja tiedetoimittaja, Washington Postin Fact Checker -blogia kirjoittava Glenn Kessler) ja yhtä New Yorker -aikakauslehden faktantarkistajista.

Olen järjestänyt politiikan faktantarkistuksesta ensi viikolle seminaarin, jonne saapuvat mainittu Kessler ja PolitiFactin päätoimittaja Angie Drobnic Holan. Lisäksi olen tehnyt yhteistyötä American Press Instituten Fact Checking Projectia vetävän Jane Elizabethin kanssa. Hän saapuu kertomaan API:n faktantarkistusta eri kulmista tarkastelevista tutkimusprojekteista, ja yhden projektin tutkija Mark Stencel avaa tuloksiaan faktantarkistuksen vaikutuksesta poliitikkoihin.

Politiikan faktantarkistus (jota Suomessa edustaa Faktabaari) on vain yksi näkökulma faktantarkistukseen. Olen jakanut projektini neljään osa-alueeseen, joihin yritän perehtyä niin hyvin kuin neljässä kuukaudessa suinkin ehdin:

1) Politiikan faktantarkistus kansainvälisenä journalistisena liikkeenä.

2) Faktantarkistajien ammattikunta yhdysvaltalaisissa laatulehdissä.

3) Sosiaalisen median sisältöjen varmentaminen verkossa. Digitaalisen faktantarkistuksen uudet työkalut ja metodit.

4) Automaation ja algoritmien mahdollinen käyttö faktantarkistuksessa.

Olen vetänyt Suomessa digitaalisen faktantarkistuksen työpajoja, ja sitäkin asiantuntemusta on täällä tarkoitus syventää. Kursseilla opetan toimittajille muun muassa tiedonhaun tarkentamista ja verkkohuijausten tunnistamista.

Osana tutkimusprojektiani kirjoitan Ylen Kuningaskuluttajalle joka toinen maanantai ilmestyvää Valheenpaljastaja-palstaa. Sen aiheena on fakta ja fiktio uutisissa ja sosiaalisessa mediassa. Lue kaikki tähän mennessä ilmestyneet:

Varo juorujournalismia! (Miten verkon viraalisisällöt päätyvät uutisiksi, olivat totta tai eivät.)

Uutista on helppo matkia (Aiheena feikkiuutissivustot, jotka imitoivat journalismia.)

Faktantarkistajat vahtivat vaaleja (Aiheena politiikan faktantarkistus, jota kaivattaisiin muulloinkin kuin vaalien alla.)

Advertisements

About Johanna Vehkoo

Journo, speaker, fact-checker. Formerly Visiting Scholar at Wilson Center, Washington DC, and Fellow at the Reuters Institute for the Study of Journalism, Oxford University. Wrote a book about the future of quality journalism. Founder of award-winning startup Long Play. Blogs in both Finnish and English.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s