Uusi kirjani Autiopaikoilla on ilmestynyt!

Reilut neljä vuotta sitten aloitettu projekti on viimein valmis: Autiopaikoilla – Tutkimusmatkoja tulevaisuuden raunioille on ilmestynyt. Kirjaa saa hyvin varustelluista kirjakaupoista ja suoraan kustantajaltani Teokselta.

Ai mistä se kertoo? Otetaanpa katkelma kirjan johdannosta:

–––

Maailman kaupungistuminen on hyvässä vauhdissa. Yli kymmenen miljoonan asukkaan kaupunkeja on jo yli kolmekymmentä. Ennusteiden mukaan 66 prosenttia maailman ihmisistä asuu kaupungeissa vuoteen 2050 mennessä.

Samaan aikaan osa kaupungeista on jäämässä kelkasta. Monet teollisuudesta eläneet paikkakunnat ovat länsimaissa uhanalaisia, elleivät ne löydä uusia syitä olemassaololleen. Olemme jättämässä jälkeemme massiivisen määrän moderneja raunioita. Kukaan ei oikein tiedä, mitä niille pitäisi tehdä.

Autiopaikoilla kertoo länsimaissa meneillään olevasta valtavasta yhteiskuntarakenteen muutoksesta. Kirjassa vieraillaan paikoissa, joista ihmiset ovat syystä tai toisesta lähteneet toisaalle, ja katsotaan, miltä näiden autioituvien paikkojen nykytila ja tulevaisuus näyttävät. Hylättyjä paikkoja ei löydy enää vain harvaan asutulta maaseudulta. Urbaanien raunioiden määrä kasvaa koko ajan, kuten vaikkapa konkurssin tehneen Detroitin esimerkki osoittaa. Siirtymä jälkiteolliseen aikaan on monin paikoin tapahtunut, mutta yhteiskunta ei ole pysynyt rakennemuutoksen perässä.

Tämä kirja etsii näkökulmia muun muassa seuraaviin teemoihin: Mitä tulee teollisen ajan jälkeen? Mitä kaupungille tapahtuu hylkäämisen jälkeen? Mitkä alueet ja millaiset paikat autioituvat? Miksi ihmiset lähtevät ja mitä he jättävät jälkeensä? Ketkä jäävät näihin paikkoihin asumaan ja mistä syistä?

–––

s16-vehkoo-autiopaikoilla-etukansi

Kirjassa on seitsemän lukua, joista kukin kertoo eri kohteen (tai kohteiden) tarinan, mutta katsoo samalla kukin eri näkökulmasta kirjan laajempaa aihetta: jälkiteollista aikaa ja modernien raunioiden kulttuurista merkitystä.

Tutkimusmatkojen kohteita ovat esimerkiksi tyhjenevä kaivoskylä Kainuun korvessa, neuvostoliittolainen aavekaupunki Huippuvuorilla ja jälki­teollisen maailman koelaboratorio Detroit. Matka jatkuu Kalifornian kultakuumeiden – niin menneiden kuin nykyisten – kautta hylättyihin virtuaalimaailmoihin.

Olen perustanut yhdessä kirjan kuvaajan Kimmo Hokkasen kanssa kirjalle oman blogin: autiopaikoilla.fi. Kerromme siellä jatkossa muun muassa siitä, mitä kirjan kohteissa on sittemmin tapahtunut.

Yllättäen kirjan ensimmäisen luvun aihe, autioituva kainuulainen kaivoskylä Otanmäki, nousi otsikoihin koko Suomessa aivan kirjan ilmestymisen aikoihin. Kirjoitin Helsingin Sanomien Sunnuntaihin jutun siitä, miten Otanmäellä on pitkä historia pakolaisten majoittajana.

Advertisements

About Johanna Vehkoo

Journo, speaker, fact-checker. Formerly Visiting Scholar at Wilson Center, Washington DC, and Fellow at the Reuters Institute for the Study of Journalism, Oxford University. Wrote a book about the future of quality journalism. Founder of award-winning startup Long Play. Blogs in both Finnish and English.
This entry was posted in Journalism, Journalismin tulevaisuus and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s